PF 2021 28.12.2020

20.12.2020 PF 2021

FilmFest 2021 19.12.2020

Pretože súčasná epidemická situácia (Corona/Covid) celosvetovo ovplyvňuje všetkých a všetko, 24. ročník tradičnej súťaže nekomerčných filmov s medzinárodnou účasťou FilmFest-Hrádok (známej aj pod názvom Rodinné video Liptovský Hrádok) sa od Januára až do polovice Marca roku 2021 uskutoční virtuálne, na internete. Všetky potrebné informácie – aj ak by ste sa súťaže chceli zúčastniť a nejaký ten svoj filmík prihlásiť – nájdete na adrese abc.Lmn.sk/filmfest, kde sa vlastne celé podujatie uskutoční, a kde bude prebiehať.

18.11.2020 Gerlach vo Svätom Kríži

V predošlom príspevku som sa zmienil o svojom najnovšom „reportážnom dokumente“ Mal to byť Gerlach. Pretože toto podujatie organizovali esperantisti, rozhodol som sa tento film spracovať aj v esperante. Úvod som sa však rozhodol spraviť iný, než aký je v slovenskej verzii. Ako sme materiál naň s Peťom Turoňom filmovali, ale aj výsledný produkt, si môžete pozrieť v tomto videu.

Aj tak je to však iba taká Látanina (veľmi nedôsledne a defektne spracované) a to preto, lebo som mal malé (nedostatočne široké) zelené plátno, takže okrajové časti (na ľavej a pravej strane), za ktorými plátno už nebolo, som musel ručne maskovať (šialená robota; zelené plátno v pozadí by to vyriešilo oveľa jednoduchšie, presnejšie a komfortne). Okrem toho, pasáž po dokončení švenku, som musel stabilizovať, čo mi zmenilo veľkosť záberu, ktorý som musel „napasovať“ na predošlý frame zo švenku tak, aby to vyzeralo plunule (aby to „neskočilo“), takže som Látal, ako sa dalo. No, ale aspoň som sa poučil, že na takéto niečo sa treba poriadne pripraviť a nič nepodceňovať, aby sa to potom takto nevypomstilo, ale aby sa to dalo spracovať jednoducho, bez problémov, ale hlavne presnejšie a profesionálnejšie.

Mal to byť Gerlach 8.11.2020

Esperantisti z Liptovského esperantského klubu v rámci projektu „Spoznávame Vysoké Tatry“ už niekoľko rokov plánovali výstup na Gerlach. Nuž a tento rok sa im to konečne podarilo. Teda – tak čiastočne … to sa ale všetko dozviete v tomto „reportážnom dokumente“ od Peťa Rybína.

Karel V. (esperantista, sympatizant)

Prekrásne! Aj ja bysom chcel raz vystúpiť na Gerlach. Na Východnej Vysokej som bol pred štyridsaťmi rokmi.

Ľuba P. (redaktorka časopisu)

Pekné, škoda, že dva mesiace staré, nevidím tam žiadny aktualizačný moment.

Valér F. (účastník podujatia)

Peťo ďakujem za úžasný dokument. Si jednička.

Tibor K. (esperantista, sympatizant)

Peťo, 1. Ďakujem, 2. Blahoželám, 3. Gratulujem! a fandím ďalším Tvojim výjazdom – aj s aparátom – do prírody. P.S.: Raz v živote som aj ja vystúpil na Gerlach, ale presný rok neviem, iba to, že to bolo v rokoch, kedy som pracoval vo Svite (1975-82). S pozdravom Tibor

Laco Hámor (redaktor, herec)

fajné! čo si ma nevolal, bol by som ti nahral komentár (mohol si len pribehnúť, nahrať a ujsť, aby sme nedráždili zákazy vychádzania kvôli corone), poprípradku si tiež mohol čosi autentické povedať k tomu. pozdravuje Laco

Lukáš M. (filmár, porotca, kritik)

Príjemný, krátky turistický film :) rád som si ho pozrel. Ďakujem. Aký typ širokouhlej kamery na selfie tyči ste pouzili? Páčili sa mi zabery :) Odpoveď: na selfie: GoPro Fusion (360°), GoPro Hero-6, na ostatné: Sony HX-400, Panasonic Fz-300.

Eva P. (esperantistka, prekladateľka)

Blahoželám, je to super, na úrovni! Eva

Pavol K. (filmár)

No veď toto, že sa na takej túre s kamerou nachodíš – nečudo, že utiekli :-/ Len tak ďalej, turistike zdar :) Ja som si tiež bol spolu so sestrou vychutnať posledné teplé lúče doma v Slanských vrchoch.

Pavol Sališ (fotograf)

fajnô

Jaro Č. (fotograf)

Ahoj Peter! Blahoželám k peknému, vydarenému výletu a ďakujem za reportáž z akcie v podobe vydareného videjka! P.S.: a aby som sa aj ja niečim pochválil, tak na Gerlachu som bol 3×, no ešte ako študent stredoškolák. Rád by som to ešte aspon skúsil. Srdečne pozdravujem, buďte zdraví!

Emil Chlebničan (filmár)

Super film. Pekné zábery, zaujímavý komentár, otázka dňa ale je čo na to povie nová generácia porôt, ktorá nás tak prekvapila v Bardejove. Odpoveď: Tak, to si ma, Emil, normálne zaskočil teraz touto otázkou dňa! Lebo máš pravdu. Diela súčasných mladých filmárov majú dosť ďaleko od takejto klasiky. A porota, členovia ktorej sú takmer ich rovesníci, k takejto klasike veľmi neinklinujú. Nuž, zostáva nám asi iba filmovať tak, ako nás to baví a ako to vieme, bez ambícií zapáčiť sa porote.

Vlado Z. (kolega)

zase niečo úžasné, Peťo, takže ty si zdolal potom Vysokú? veď to je úžasný výkon – 2547 m!, klobúk dolu! idem si to poštudovať podrobnejšie … ja som sa kedysi (keď som slúžil na vojne v Kežmarku) dostal len na Sliezsky dom a kúsok vyššie k tomu plesu, kde som si vyzul vojenské bagandže a tiež močil unavené nohy, dnes by som sa asi len dal vyviezť autom na Sliezsky a tam skončil pri pivku :-)

Viktor P. (fotograf)

No pekne Peťo! Ja síce také pekné video nemám ako ty, ale pred dákymi 30 rokmi som stál na vrchole Gerlachu aj ja! Pozdravujem, Viktor

4.11.2020 21. MFF EtnoFilm Čadca + České vize

Na 21. ročník medzinárodného filmového bienále profesionálnych filmov MFF EtnoFilm Čadca, ktorý sa konal v októbri, sa tento rok prihlásilo 110 FILMOV z 36 KRAJÍN SVETA!!! Ale pozor, nejedná sa o amatérsky festival. Z dôvodu pandemickej situácie okolo koronavírusu mal 21. ročník netradičný charakter realizácie festivalu a prebiehal online. Výsledky boli vyhlásené dňa 23.10.2020. Medzinárodná porota udelila celkom 9 cien, no a aj keď amatér – ZADARILO SA!!!

Rovnako podobný úspech sa podaril aj na českej celoštátnej prehliadke filmovej tvorby s názvom České vize, kde sa dve 1-minútovky umiestnili na prvých dvoch miestach. Kdesi na Slovensku 1. cena a Red Bull versus slivovica 2. cena. Fotky s podrobnejšími informáciami si môžete pozrieť vo fotoalbume.

Odber (test na coronavírus Covid-19) 31.10.2020

Čo by sme to boli za filmári, keby sme ako sa patrí nezdokumentovali dejinnú udalosť týchto raritných turbulentných čias, akou je osobný odber biologickej vzorky v rámci celoplošného (celoštátneho) testovania Slovákov na Covid-19.

14.10.2020 Animovaný popisok sledujúci pohyb

...a učíme sa ďalej! Prednedávnom som ukazoval zaujímavý efekt , ktorý sa dá nenáročným spôsobom vytvoriť v Sony Vegas. Tentokrát prichádzam s očosi praktickejším príspevkom, akým je animovaný popisok sledujúci pohyb (vytvorené tentokrát v DaVinci Resolve).

ARS-film Kroměříž 3.10.2020

Na 47. ročníku súťaže amatérskych filmárov ARS-film v českom meste Kroměříž, sa opäť raz zadarilo Jankovi Kuskovi. Jeho film Džudy získal Veľkú cenu - Cenu mesta Kroměříž + Zlatý kroměřížsky toliar, a v kategórii národopisných fulmov (iv), film Úle Eda Hogla získal 1. cenu + bronzový toliar. Okrem toho, aj Ľubor Patsch získal za svoj film Marinka 2. cenu.

28.9.2020
Lektor kurzu počas corona-pandémie

Peťo Rybín ako živnostník pôsobí okrem iného aj ako Lektor počítačových kurzov. Počas tohto nepríjemné-ho obdobia pandémie corona-vírusu ho napadlo, že vám ako filmár priblíži pohľad na túto svoju prácu poznačenú protipandemickými opatreniami.

CineAma 2020, Bardejovské Kúpele 27.9.2020

Od piatku do nedele (25.-27.9.2020) sa v Bardejovských kúpeľoch konala celoštátna súťažná prehliadka filmov slovenských amatérskych filmárov CineAma, ktorej sa ako každoročne so svojimi filmami zúčastnili aj členovia NicolausFilmu. Je prinajmenšom pozoruhodné, že súťaže, ktorá je vyhradená amatérom (filmárom, ktorí sa filmovaním neživia, ani si ním nezarábajú, a ani sa na profesionálnu filmársku činnosť nepripravujú, ale sa filmárčine venujú výlučne ako záľube), sa v posledných rokoch zúčastňujú aj študenti, či absolventi, stredných škôl s výučbou viac či menej zameranou na filmárčinu. Na poradnom zbore, ktorý sa na CineAme koná vždy posledný deň podujatia, a ktorý sa tohto roku nekonal, pretože kvôli corona-pandémii Covid-19 organizátori posledný deň aj s jeho programom zrušili, sa plánovalo predložiť návrh: buď tejto skupine vytvoriť v rámci tejto súťaže samostatnú kategóriu, alebo ju do tejto súťaže vôbec nepustiť a vytvoriť jej vlastnú súťaž (napr. súťaž filmovej tvorby študentov a absolventov stredných škôl s výukou „viac či menej“ zameranou na filmovú tvorbu). Aj napriek tomu, že preferovaná bola tvorba mládeže vo veku 16-21 rokov (čo sa na jednej strane všeobecne považuje za podporu mládeže v užitočných či prospešných aktivitách typu „vezmi si loptu, nie drogu“, na strane druhej by to však najmä starší súťažiaci mohli pokojne považovať za svoju vekovú diskrimináciu! – poznámka autora), členovia nášho klubu mali opäť raz „celkom dobrú žatvu“!
  • Ľubor Patsch získal za dokument Lazníci z Hriňovej 1. cenu,
  • Peťo Turoň získal za dokument Tajomná Orava 2. cenu,
  • Paľo Kráľ za dokument Otužilci tatranských plies získal 3. cenu,
  • Peťo Rybín za reportáž Lenkin vLog rovnako 3. cenu,
  • Milan Ohurniak za dokument Tour du Grand Paradiso získal čestné uznanie,
  • Janko Kuska za film Džudy a Kdesi na Slovensku tiež za každý po čestnom uznaní, a
  • Paľo Kráľ za dokument Krk 2019 rovnako čestné uznanie.
Okrem toho sme spolu prežili celkom vydarený predĺžený víkend, počas ktorého sme okrem samotnej CineAmy, prvý deň počas príchodu, navštívili skanzen, a posledný deň počas odchodu mesto Bardejov. Ďalšie (iné) parádne fotky od Tomáša Telepáka si môžete pozrieť v tomto  fotoalbume .

22.9.2020 Klapka s Jánom Kuskom

V utorok 22.9. o 20:00 odvysielala ostravská TV NOE v rámci programov o videoamatéroch a ich filmoch hodinovú reláciu s názvom „Klapka s Jánem Kuskou“. Okrem jeho filmov sa však (hoci iba ako „kulisa“ k debate) v relácii odvysielala aj značná časť filmu (ilustrujúceho život klubu) ďalšieho člena NicolausFilmu – Peťa Rybína – a to dokumentu o klubovom víkendovom pobyte na chate, s názvom Chatovačka.
„Vedoucí filmového klubu Amafilm Nicolaus v Liptovském Mikuláši, člen Celoslovenského zboru pre amatérsky film pri NOC Bratislava, režisér, scénárista, kameraman, porotce filmových soutěží – Ing. Ján Kuska, hostem Petra Barana v pořadu Klapka.“

Klub + Plavba 2.9.2020

Tento utorok sme prehodnocovali a analyzovali výber filmov na celoštátnu súťaž CineAma 2020. Porota zrejme z časových dôvodov vylúčila príliš dlhé filmy (veď namiesto jedného 20-minútového môžu zaradiť tri 7-minútové), čo nie je fér, ak sa dobrý film vylúči iba preto, že je „príliš dlhý“, a tak sa dokument o Nicolausákoch na Ukrajine do súťaže nedostal. Nuž, ale voči rozhodnutiu poroty a tomu, čo je „dobrý“ film žiaden dišputát. Okrem toho sme na webových stránkach FilmDATu pozerali filmové súťaže, ktorých by sme sa potenciálne mohli zúčasniť. To sa mimochodom aktívnym tvorcom odporúča robiť častejšie a pravidelne, aby neprepásli príležitosť (súťaž). No a čo sa týka noviniek z tvorby našich členov: Peťo Rybín tentokrát vymenil bicykel za loďku … (mimochodom, toto video je aj v esperante).

24.8.2020 Hosť Andrey Poláčkovej

Slovenský rozhlas, Rádio Slovensko, každý pondelok o 13:00 vysiela hodinovú diskusnú reláciu s názvom Hosť Andrey Poláčkovej. 24.8.2020 bol v tejto relácii hosťom filmový kritik, Peter Konečný. Mám za to, že ako filmárov by nás to mohlo zaujímať. (Na webe RTVS)

Miško Daubner 24.8.2020

Ahojte nicolausáci,
žiaľ tentokrát mám pre Vás smutnú správu. Včera nečakane zomrel náš člen, filmár a hlavne dobrý kamarát Miško Daubner. Bližšie informácie zatiaľ nemám, akonáhle budem vedieť čas pohrebu, dám vám vedieť.
Ján Kuska

Milí priatelia,
pohreb Michala Daubnera bude v stredu (26.8.) o 13.00 hod. v Dome smútku v Ružomberku.
Pavol Rusko

ilustrácia: Miroslav Regitko
Fotografie z poslednej rozlúčky

17.8.2020 CineAma (krajská)

Aj keď nám 28. ročník krajskej súťažnej prehliadky neprofesionálnych filmov Cineama coronavírus posunul takmer o 4 mesiace (v klubovej sále Liptovského Kultúrneho Strediska sa konala 15.8.2020), na kvalite filmov to vôbec neubralo a filmári z Nicolausfilmu znovu ukázali, že to VEDIA!

Suchá dolina + Borové + Oblazy 2.8.2020

Tak a teraz buďme múdri. Ako ďalší príspevok je tu ďalšie video Peťa Rybína z cyklu „Po Liptove na eMTB“ – niečo ako stále sa rozširujúca zbierka reportážnych filmíkov dokumentujúcich jeho cyklo-jazdy do rôznych zákutí a destinácií (nie len) Liptovskej prírody a krajiny. A ohľadom čoho že to máme byť múdri? Nuž, či tie jeho filmíky sem (na web-stránky klubu amatérskych filmárov) patria, alebo nie? Niekto by mohol namietať, že sú to jeho súkromné aktivity, ktoré nech si zverejňuje na vlastnom webe, a sem že to teda nepatrí. Oponovať by sa mohlo zase argumentom, že je to predsa tvorba člena klubu, amatérskeho filmára, ktorý sem filmy a videá uverejňuje ako matérsky filmár a člen klubu. A nech už je to jeho dielko o čomkoľvek, vždy je to amatérsky film a/alebo video, a to by na web klubu amatérskych filmárov patriť určite malo! Tak ako je to teda? Vytvoriť si názor by možno pomohlo pozrieť si predmetné video (klik na ilustračné foto vpravo hore). No a tu ešte fotky z jazdy a z filmu.

26.7.2020 HAH 2020

Od Piatku do Nedele (24.-26.7.2020) sa už tradične v areáli kempu kúpaliska v Dolnej Strehovej konal jubilejný, už 30. ročník multižánrového nie len filmového festivalu s názvom Hraný Amatérsky Humor (HAH), ktorého autorom, iniciátorom a hlavným organizátorom, popri Hontiansko-ipeľskom osvetovom stredisku (metodik Martin Sitár) je klub amatérskych filmárov Urtica Film pod vedením Ivana Vredíka, a ktorého sme sa s jedným svojim filmom zúčastnili aj my. O tom, čo sa na tomto 3-dňovom podujatí dialo, informuje jednak program, ktorý si na zväčšenine môžete prečítať po kliknutí na náhľad vpravo, 3 fotoalbumy dokumentujúce toto podujatie:

1. deň (Piatok, 24.7.: cesta, príchod a večerný program),

2. deň (Sobota, 25.7.: natáčanie grotesky, večerný program) a

3. deň (Nedeľa, 26.7.: stanica čiernohronskej železnižničky v Čiernom Balogu + výhliadková veža v Nižnej Boci, kde som sa (Peťo Rybín) cestou domov zastavil), ako aj  You  Tube video z natáčania vyššie zmienenej grotesky (autorom ktorého je Martin Sitár).

Chatovačka nad Malužinským tajchom 29.6.2020

Uplynulý víkend (26.-28.6.2020) sme absolvovali klubovú chatovačku. Na minuloročnej klubovej cyklojazde sme totiž prechádzali popri Malužinskom tajchu, a na chate sme sa zastavili, lebo sme tam videli poľovníkov, a chceli sme si aj trochu oddýchnuť. Ochotní Moraváci nám vtedy ukázali interiér, z ktorého sme boli nadšení rovnako, ako z exteriéru. No a keď sme sa dozvedeli cenu za prenájom, povedali sme si, že by to bolo škoda nevyužiť. Z nášho víkendového pobytu si môžete pozrieť fotky (keď kliknete na ilustračné foto vpravo) [toto je druhý fotoalbum s fotkami od Sisy a Barnyho]. No a čo by sme to ale boli za filmári, keby sme takúto udalosť nezaznamenali aj filmovo!? Našu klubovú chatovačku preto dokumentuje aj toto  You  Tube video.

20.6.2020 2 filmovačky

Dnes sa realizovalo plánované natáčanie dvoch humorných 1-minútových filmov. Ako prostredie pre prvý nám svoje interiérové priestory poskytla majiteľka Pivárne Litrák v Palúdzke. Druhý sa natáčal tiež v Palúdzke, ale už na ulici, cca 100 m od pivárne, za (pod) parkom. Tam sa totiž nachádzal presne na účel filmu ako stvorený chodníček hore kopčekom. Z obidvoch natáčaní máme samozrejme aj nejaké tie dokumentačné fotografie, ktoré si môžete pozrieť, keď kliknete na ilustračné foto vľavo. No a pretože filmovanie je vážna a náročná záležitosť, vždy je dobré mať (hoc i na krátky 1-minútový filmík) vypracovaný a pripravený scenár. Vieme ale ako to chodí: „na pľaci“ prichádzajú nové nápady, ktoré sa nám zdajú byť lepšie, ako tie v scenári. Keď sa ale od scenára odkláňame (hoc iba v detailoch), hrozí riziko, že strihač by potom v strižni mohol mať problémy. „Ak to nestrihnem, tak si ma neprajte!“

Klubové stretnutie 16.6.2020

Na tomto stretnutí sme pripravovali filmovanie dvoch krátkych humorných 1-minútoviek a klubovú víkendovku na chate nad Malužinským tajchom. Okrem toho sme sa spoločnými silami pokúšali doviesť do dokonalosti trailer filmu Peťa Turoňa o Orave, no a popri tom všetkom sme debatovali o všetkom možnom (fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume, ktorý sa otvorí v novom okne po kliknutí na ilustračné foto vpravo) a skúšali kvalitu záznamu videa troch Lumixov od Panasonicu: Gx-80, G-7 a Fz300. Zostrih si môžete pozrieť v tomto videu:

2.6.2020 Klub

Tentokrát sme preberali plánovanie natočenia nejakého vtipného krátkeho filmíku na HAH do Dolnej Strehovej. Janko Kuska priniesol nejaké námety v podobe kreslených vtipov. Debata bola zaujímavá, veselá… Popri tom sme diskutovali aj o praktickom využití diktafónu Tascam DR-05x, ktorý Janko len prednedávnom dokúpil do arzenálu Nicolausáckej filmárskej techniky (a už s ním aj nahral komentár k dokumentárnemu filmu o našom minuloročnom výlete na Ukrajinu – ukážka nie z filmu, ale z pobytu). Ak ho budú používať viacerí z nás, bez ohľadu na to, či tu je alebo nie je Corona, treba vraj používať „predmikrofónový papuliak“!

Peťo Turoň zase priniesol ukázať k pripomienkovaniu trailer (upútavku) k svojmu filmu Tajomná Horná Orava. Trailer sme si pozreli a kriticky pripomienkovali. Peťo si pripomienky zobral k srdcu, trailer podľa nich upravil, no a teraz je z neho naozajstná upútavka, ktorej účelom je upútať pozornosť a vzbudiť zvedavosť a túžbu diváka pozrieť si film. Nakoniec, posúďte sami:  You  Tube video

Papuliaci 1.6.2020

16. mája (3 články dozadu) nás šéf vyzval, aby sme mu poslali „svojky“ (fotky samých seba – anglicky: selfies) v „papuliakoch“ (s rúškou na tvári) a to z dôvodu archívneho zadokumentovania interesantnej a pozoruhodnej, zároveň však závažnej až tragi-komickej súčasnosti, kedy kvôli celosvetovej pandémii, všeobecne známej ako Corona-vírus, je väčšina populácie celého sveta povinná nosiť na tvári v lepšom prípade respirátor, minimálne však rúšku (ktorej časom „prischla“ prezývka „papuľák“). Popri knižnej kronike sme teda vytvorili aj elektronickú, internetovú alternatívu v podobe webového fotoalbumu, kde sú fotky Nicolausákov počas obdobia Coronavírusu (marec-jún 2020), na konci ktorého nájdete aj vzácnu raritu: „rúškové“ svadobné foto. FotoAlbum sa otvorí v novom okne (na novej karte) prehliadača po kliknutí na ilustračné foto.

26.5.2020 1. „pokoronavírusové“ stretnutie

Tak, tu sú – ak vás to, samozrejme, zaujíma – fotky z dnešného stretnutia (klik na ilustračné foto vľavo). Skúšal som – ako ste si to určite všimli – 2 objektívy (Canon 70-300mm f/4.0-5.6 a Sigma 85mm f/1.4) s bleskom aj bez. Ostril som na oko bližšie k objektívu, takže úspešnosť a kvalitu si môžete skontrolovať, keď si na fotke kolieskom myši priblížite na 100% oko. Do pozornosti by som dal túto fotku, na ktorej keď si kolieskom myši na 100% priblížite oko, uvidíte v ňom monitor notebooku, na ktorý sa Peťo pozerá! Okrem toho, klávesou s písmenom  i  sa zapína a vypína bočná lišta so základnými exif údajmi o fotke (ak by to niekoho zaujímalo). Ak by ste niekto nechceli mať svoju fotku takto zverejnenú, napíšte mi, ktorá to je, a ja ju vymažem. -PeteR-

Klubové stretnutie u Kuskovcov 19.5.2020

Pretože bezpečnostné opatrenia a nariadenia vlády SR v súvislosti s epidémiou Corana-vírusu stále trvajú, pre stretnutia-chtivých filmárov sa Janko Kuska rozhodol poskytnúť svoj vlastný byt, kde sa dnešné klubové stretnutie konalo. Janko nám na posúdenie a pripomienkovanie premietol filmový dokument z nášho minuloročného klubového zájazdu na Ukrajinu. Mne osobne (PeteR) sa teda veľmi páčil. V podobe mierneho šoku nás prekvapil Aďo Guráň, ktorý sa len tak medzi rečou zmienil, že sa pred pár dňami oženil, a že za svedka si vypožičal iného Nicolausáka, Peťa Turoňa – pozri foto (ktoré je mimochodom vzácne zaujímavé preto, lebo svadobčania majú na tvárach rúška) ->

16.5.2020 „Papuľáky“

Nazdar Nicolausáci!
Robím kroniku a načim mi zdokumentovať momentálnu situáciu, ktorá je výnimočná! Preto si Vás dovoľujem NALIEHAVO POPROSIŤ NAJNESKôR do STREDY 20.5.2020 pošlite mi fotky Vášho ksichtu, teda Váš ctený portrét (samozrejme môže byť aj selfie) s PAPUĽÁKOM – teda v rúške! Myslím, že je potrebné v tejto neľahkej situácii zachovať pre ďalšie generácie aj NICOLAUSÁKOV s papuľákmi!
Dúfam, že pochopíte nutnosť zachovania a zdokumentovania nicolausákov v tejto historickej udalosti pre nasledujúce storčia!!! Vopred Vám ďakujem a sľubujem, že ku každému portrétu napíšem aj Vaše ctené meno, aby nedošlo k zámene a nasledujúce generácie aby v tom nemali miš-maš! Na Vaše foto sa teší kronikár doby nicolausáckej, Jano Kuska.

Táto (vyššie uvedená) vec ma inšpirovala k zdokumentovaniu tohto fenoména súčasnosti a nafotil som niekoľko fotiek rekreačných športovcov s „papuľákmi“ (Peťo Rybín):  FotoAlbum .

„Masaker“ s poetickým názvom „Kúpeľ“ 10.5.2020

Počas jednej z nedávnych jázd, keď som chcel z Laziska prejsť cez Kováčovské sedlo pod Uhliskom a Dechtárkou do Dúbravy, sa mi na polceste medzi Kováčovským sedlom pod Uhliskom a Dechtárkou vybila batéria. Cesta z Kováčovského sedla pod Uhliskom na Dechtárku bola zavalená kalamitou povyvracanými stromami (takže neprejazdná – fotky a video na FaceBooku), čo bolo šťastie v nešťastí, lebo kvôli neprechodnosti cesty som sa musel vrátiť, čo bola cesta dole kopcom, takže batériu som nepotreboval, avšak iba po Lazisko, lebo z Laziska do Pavčinej Lehoty boli ešte 2 strmé stupáky, ktoré ma jednak nepríjemne vyčerpali, a jednak som si uvedomil, že keby sa mi batéria vybila v hlbokom lese, v ťažkom horskom teréne, ďaleko od civilizácie, smiechu by som sa asi nezdržal. A tak som sa rozhodol kúpiť si ešte jednu batériu. Nasledovala ďalšia – s týmto rozhodnutím súvisiaca jazda (z cyklu „Po Liptove na e-MTB“), ktorú som nazval Jazda aLa „Masaker“ s poetickým názvom „Kúpeľ“. Aby ale tento príspevok nevyzeral, ako príspevok cyklo-turistu do klubu turistov, ale ako príspevok filmára do klubu filmárov, túto jazdu som samozrejme náležite a v ťažkom teréne krvopotne často z posledných síl zdokumentoval do seriózneho filmového „reportážneho video-dokumentu“, ktorý si môžete pozrieť, keď kliknete na ilustračné foto vpravo-hore.

4.5.2020 Kade-tade Jánskou dolinou

Tak, toto už nie je iba video, ktoré vygenerovali mobilné aplikácie EndoMondo a Relive („satelitný“ 3D záznam trasy jazdy popretkávaný fotkami), ako to bolo v predošlom prípade. Toto je už „poctivá filmárčina“ – filmované kamerami (GoPro Fusion a GoPro Hero 6) a zeditované v strižni (Final Cut Pro X na MacBook Pro). No a tu ešte zopár fotiek.

Ďalšie 2 filmíky Peťa Rybína 7.4.2020

Nuž, skutočná pravda je taká, že toto nie je film(ík) v tom zmysle, v akom ho vnímajú filmári, pretože sa jedná o video, ktoré vygenerovali mobilné aplikácie EndoMondo a Relive. No, a veci-znalí už vedia, že je to „satelitný“ 3D záznam trasy jazdy popretkávaný fotkami.

31.3.2020 CineAma 2020

Vážení filmári, vzhľadom na potenciálnu nákazu COVID 19 (koronavírus) vydal Žilinský samosprávny kraj nariadenie o zrušení všetkých kultúrnych podujatí od 10.3.2020 do odvolania. Bohužiaľ to znamená, že Cineama a ďaľšie nadchádzajúce podujatia, ktoré organizuje Liptovské kultúrne stredisko sú odložené na neurčito (filmy však prihláste do 30. apríla 2020 na stránke Národného osvetového centra). O ďalších opatreniach vás budeme včas informovať. Ďakujeme za ústretovosť. S pozdravom Mgr.art. Mária Vašicová, metodik Liptovského kultúrneho strediska. Propozície + Prihlasovanie filmov na webe NOC-ky.

Nový/ďalší filmík Peťa Turoňa 31.3.2020

Logika ve věcech duchovních 2: Reinkarnace. Má reinkarnace logiku? Je v rozporu s křesťanstvím? Může se člověk reinkarnovat do zvířete? Peťo sa v najnovjšom vlogu zamýšľa nad reinkarnáciou a logikou. A čo si o tom myslíte vy – filmári? No a pretože ste filmári, k Peťovmu filmíku sa môžete vyjadriť aj z filmárskeho hľadiska. Na ktoromkoľvek - ideálne na tom najbližšom - klubovom stretnutí.

30.3.2020 Výlet na Veľké Hincovo pleso

To, že Peťovou doménou sa stali reportáže a dokumenty z výjazdov, túr a výletov na jeho elektrobicykli (ako sa o tom zmieňuje predchádzajúci príspevok) je pravda, to ale neznamená, že stále jazdí iba na bicykli. Napríklad 9.8.2019 bol so svojou dcérou Lenkou na pešom výlete na Veľké Hincovo pleso. Z filmárskeho hľadiska je tento filmík zaujímavý tým, že v ňom nie je žiaden dodatočný komentár, ale ozvučenie tvorí iba autentický zvuk zaznamenaný spolu s videom a hudba.

17.3.2020 Utorkové stretnutie

Utorkové stretnutia (všetky) sa dočasne pozastavujú! Lebo je vyhlásený Výnimočný stav a Nariadenie vlády SR zakazuje reštauráciám a krčmám mať otvorené! Súčasný aktuálny výnimočný stav Janko Kuska využil na to, že o 18:00 hod. na cca hodinku prišiel do klubového skladu v Evanielickom dome, kde rozložil najnutnejšiu aparatúru na odpremietanie filmu (okrem plátna takmer kompet celú), aby otestoval funkčnosť opraveného reproduktora. Spolu s Peťom Rybínom, ktorý sa tiež prišiel pozrieť, zistili, že reproduktor funguje bezchybne a zvuk je parádny.

FilmFest Liptovský Hrádok 7.3.2020

V piatok (6.3.) a v Sobotu (7.3.) 2020 sa v Liptovskom Hrádku konal už 23. ročník súťaže nekomerčných filmov s medzinárodnou účasťou s názvom FilmFest, známy aj pod názvom z minulosti ako Rodinné video, iniciátorom ktorej je od samého jej počiatku združenie neprofesionálnych filmárov, fotografov a iných umelcov, ART STUDIO Liptovský Hrádok, pod vedením Ľubora Patscha. Tejto súťaže sa pravidelne zúčastňujú aj členovia NicolausFilmu, ktorí tohto roku „zožali“ bohatú „úrodu“ v podobe množstva ocenení.

28.2.2020 Výročná schôdza

V piatok, 28.2.2020 sa konala každoročná výročná schôdza, na ktorej sa - tak, ako vždy - preberala agenda o činnosti klubu za uplynulý rok (2019), a o ktorej viac sa tu bude písať možno ešte neskôr. Zatiaľ iba niekoľko fotografií.

23. NicolausPochod „Za inšpiráciou“ 22.2.2020

Tradične to býva na lyžiach-bežkách po snehu. Tohto roku bolo snehu však tak málo, že 23. NicolausPochod sa uskutočnil peši. Keď sme ale vystúpili z autobusu v Hutách, zistili sme, že tam je snehu na lyže-bežky dosť. No, tak hranične akurát. Koniec-koncov, cestou sme aj nejedného bežkára na lyžiach stretli. Keby sme si teda lyže zobrali so sebou, tam by sa už toto podujatie mohlo uskutočniť tak, ako sa patrí a doposiaľ vždy uskutočňovalo - na lyžiach. Napriek všetkému, počasie nám vyšlo, bol nádherný slnečný deň, a aj keď sa tentokrát išlo pešo, nikomu to vôbec nevadilo, lebo aj pešia zimná turistika je celkom fajn. Fotografie z tohto podujatia si môžete pozrieť vo fotoalbume, ktorý sa otvorí v novom okne po kliknutí na ilustračné foto vpravo.