Mosty u Jablunkova 5.-7.11.2021

Peťo Turoň, jeden z členov nášho klubu filmárov, sa jedného dňa zmienil, že v jeho rodnej obci by sa jeden z nás mohol výstavou fotografií prezentovať ako fotograf, a klub zase svojou filmovou tvorbou. Slovo dalo slovo, a v piatok 5. novembra 2021 sme vycestovali smer Sliezsko. Cieľom našej cesty bola Peťova rodná obec, Mosty u Jablunkova.
Výstava a premietanie 1 Výstava a premietanie 2
Po hraničnom rozmedzí Poľský Těšín

Tatranský Kamzík 22.–23.10.2021

24.-26.9.2021 Rychnovská osmička (R8)

24.-26. septembra 2021 sa v Rychnove nad Kněžnou konala súťažná prehliadaka amatérskych filmov, Rychnovská osmička (R8), ktorej sa so svojimi filmami zúčastnili aj Janko Kuska (s filmom Železnô získal 1. cenu v kategórii Dokument a reportáž) a Peťo Rybín (s filmom Lenkin vLog získal 2. cenu v kategórii Experiment).

Výhra za film 4.7.2021

Niekedy začiatkom roku 2019 sa konala súťažná prehliadka amatérskych filmov, ktorú som vo svojej kategórii – pri všetkej skromnosti – vyhral. Cena však nebola len taká hocijaká. Bola to poukážka na vyhliadkový let helikoptérou pre 2 osoby. PeteR

13.-15.8.2021 HAH 2021

13.-15.8.2021 sa v Dolnej Strehovej konalo každoročné tradičné podujatie súťažnej prehliadky krátkych humorných filmov HAH (Hraný Amatérsky Humor), ktorej sa s filmom RedBull versus Slivovica zúčastnil aj náš klub (autori: J.Kuska a Barny-M.Ohurniak + S.Macková a Peťo Rybín). Film získal 1. cenu (autorom gratulácia!), je však nutné podotknúť, že o víťazovi nerozhoduje žiadna porota, ale anonymné hlasovanie prítomných divákov! Pretože na filmové zdokumentovanie tohoto nášho výletu sa tento rok nepodujal nik, video „k náhľadu“ môžeme ponúknuť „iba“ z minulého roka, z tvorby miestneho (oblastného) filmového klubu Urtica-Film (pod článkom). Fotografií zato máme „požehnane“! Od Peťa Rybína aj J.Kusku a Barneyho, kde na niekoľkých vidieť aj „našu“ Vináreň Nicolaus v zámockom hoteli Halíčskeho zámku.

Poznámka: rátajte zábery … Nemá byť záber č.6 (keď záporák okatý cowboy (drakula) hodí vajce) pred záberom č.4 (keď je indián (Vlado Biznár) tým vajcom trafený)?! + záber č.11 (keď indián (Laco Biznár) strieľa z pušky) pred záberom č.5 (keď je indiánka (SM) zasiahnutá – len nevieme kým/čím, keďže pred týmto záberom chýba niekto, kto na ňu vystrelí)? Na vysvetlenie by sa zišlo opýtať strihača (či si nedopatrením nepoprehadzoval zábery). PeteR
 

Požega 2021 23.-27.6.2021

V dňoch 23.-27.6.2021 sa konal v chorvátskej Požege 29. hrvatski Festival jednominutnich Filmova, ktorý je neoficiálnym svetovým festivalom minútových filmov. Filmári z Nicolausfilmu sa už tradične zúčastňujú tohoto festivalu a tento rok dosiahli tiež veľmi pekný úspech. Spomedzi 439 filmov s približne 40 štátov celého sveta získali 3. cenu!
Tohtoročný festival v Požege bol však poznačený aj živelnou pohromou, kvôli ktorej bol značne zredukovaný a skrátený aj program festivalu. Asi 2 hodiny pred začiatkom večerného finálového premietania, do ktorého sa prebojovalo 60 filmov sa cez Požegu prehnala silná búrka s veľkým klrupobitím, ktorá narobila veľké škody na strechách, oknách, autách a aj na stromoch a úrode, ktorú takmer úplne zničila. Bez ujmy neostalo ani naše auto, na ktorom je cca 300 preliačín od krúpov! Podľa slov domácich, také niečo tam nepamätajú.

Cineama 2021 – krajské kolo 12.6.2021

V Sobotu, 12.6.2021, sa vo výstavných priestoroch Liptovského Kultúrneho Strediska konala prehliadka filmov krajského kola celoslovenskej postupovej súťaže amatérskych filmárov, Cineama 2021. Súťaže sa už tradične zúčastnili aj členovia nášho klubu. Z bezmála 40 filmov autorov z celého regiónu, súťažiacich vo všetkých vekových skupinách i kategóriách, sa v kategórii Publicistika filmárov nad 21 rokov na 3. mieste umiestnil Peťo Rybín s filmom CykloMasaker. V kategórii Dokument filmárov nad 21 rokov sa na na 2. mieste umiestnil Janko Kuska s filmom Železnô. Janko Kuska bodoval aj v kategórii minútových filmov, a to: 2. miesto za film Zvedavý, a 1. miesto za film Nová doba. Ocenené filmy postúpia na predvýber do najvyššieho – celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 3.–5. septembra 2021 v Bardejovských kúpeľoch. Oceneným k ich úspechom gratulujeme, no a ostatných do filmovej tvorby povzbudzujeme! Fotky z tohto podujatia si môžete pozrieť v onLine fotoalbume, ktorý sa otvorí v novom okne po kliknutí na ilustračné foto vľavo.

Dramaturgia 8.6.2021

V utorok 8.6.2021 sa od 18:00 konal druhý, cca 2-hodinový, vzdelávací workshop z cyklu Filmový proces, tentokrát na tému Dramaturgia nie len ku hranému filmu. Prednášal Mgr. Tomáš Hučko, ArtD., z Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave. Podujatie sa uskutočnilo prostredníctvom programu pre onLine mítingy, Google MEET.

1.6.2021 Prednáška o scenári

V Liptovskom kultúrnom stredisku sa v utorok 1.6.2021 konal prvý vzdelávací workshop z cyklu Filmový proces. Workshop zameraný na tému Scenár ku hranému filmu viedol lektor Mgr. Petr Turoň. Účastníkom z radov neprofesionálnych filmárov lektor predstavil význam štruktúry scenáru, rozdiely medzi literárnou predlohou a filmovým scenárom, postupy pri písaní scenára, body obratu, vďaka ktorým dochádza k posunu v deji. Účastníci sa tiež dozvedeli charakteristiku hlavných postáv, ich definovanie a tiež o scenáristických prístupoch akým je hlavne tímová spolupráca.
Porovnávaním českého filmu Anděl Páně a pripravovaného vlastného filmu nás Petr oboznamoval s jednotlivými fázami štandardného priebehu klasického filmového deja podľa vopred pripraveného scenára, pričom analýzou porovnávania dvoch zmienených filmov ako príkladu vysvetľoval, ako scenár k filmu písať. Nechýbali ani knižka a učebnica o scenári, ktoré si prítomní mohli aspoň prelistovať. Z tohto podujatia máme aj fotografie, ktoré je možné si pozrieť v onLine fotoalbume, ktorý sa otvorí (v novom okne) po kliknutí na ilustračné foto vľavo.

Rozmýšľaj a posudzuj, čomu (u)veríš! 26.5.2021

Súčasné technológie sú na takej vysokej úrovni a zároveň tak dostupné, ako ešte nikdy predtým. Za pár stovák, poťažne tisíc eur, si dnes ktokoľvek môže kúpiť kameru či fotoaparát, počítač, doň potrebný softvér a zelené plátno. No a potom už nie je až taký veľký problém vyrobiť hoci aj takéto video (zábery Zlatice Puškárovej vytvorila umelá inteligencia. Ona sama sa natáčania osobne vôbec nezúčastnila!).

Tento príspevok som pridal preto, lebo si myslím, že video ukazuje, kam až sa dostala úroveň filmárskej technológie a s ňou zároveň možnosti aj ama-térskych filmárov! -PeteR-

22.5.2021 O kamere

Na poslednom klubovom stretnutí vo Velvete 18.5.2021 som sa zmienil o článku „O kamere“ od Antona Szomolányiho zo zborníka Cesta Cineamy, vydaného k 1. medzinárodnej konferencii pri príležitosti 25. výročia súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama, 11. júna 2017, Krajským osvetovým strediskom v Nitre, o ktorý ste niektorí prejavili záujem, tak som ho pridal na web-stránky klubu  🠢  klik na
        ilustračné foto.

Jánska Smrekovica 9.5.2021

Po dlhšom chladnom jarnom období sa náhle otepľuje a tak, ako húfy iných ľudí, aj Peťo Rybín vyráža na svoju prvú tohtoročnú cyklo-jazdu. Z nej samozrejme – ako inak – prináša „report“ v podobe nasledovného filmíku.

2.5.2021 Malužinské podzemie

Niekoľkým členom nášho filmového klubu sa podarilo nazrieť do niektorých verejnosti nesprístupných podzemných priestorov v okolí obce Malužiná na Liptove. Sprevádzal nás dlhoročný jaskyniar Ján Šmoll, člen speleo-skupiny Červené vrchy, členovia ktorej skúmajú podzemné priestory v tejto lokalite. Postupne sme navštívili Malužinskú jaskyňu, banskú štôlňu Zubaustollen, kde sa ťažilo „alpské železo“ (siderit) a Modrú jaskyňu, ktorá patrí medzi svetové unikáty. Naozaj nezabudnuteľný zážitok, za čo patrí Jankovi Šmollovi ešte raz – veľká vďaka. A nebojte sa! Pripravujeme z tejto akcie aj film, takže sa podelíme s našimi zážitkami aj s Vami.

Film je hotový! Ako video si ho môžete pozrieť na  You  Tube 

25. utajený covidový pochod na bežkách 20.2.2021

alebo: Bizarné víťazstvo

Medzi pravidelné aktivity členov klubu amatérskych filmárov NicolausFilm z Liptovského Mikuláša - okrem natáčania filmov, samozrejme - patria aj dve športové. V lete je to cyklojazda, no a v zime lyžiarska turistika na bežkách. Aj napriek prísnym obmedzeniam kvôli pandemickej situácii, tomu nebolo inak ani tohto roku. V sobotu, 20. februára, sa filmári stretli na už 25. ročníku tohto podujatia.

Autobusom sme sa z Liptovského Mikuláša odviezli na Čertovicu, kde sa naša spanilá, 20-kilometrová túra začínala. Pozapínali sme si teda bežky a vyrazili.

Pretože som vo svojom pokročilom veku stál na bežkách po prvý krát, pohyb na nich nebol pre mňa taký prirodzený, ako pre ostatných účastníkov. No a keď sa po prvých 100, či 200 metroch stúpania do kopca spanilý pochod menil na zápas s gravitáciou, bežky som vyzul a s lyžami na pleci pokračoval pešo. V mojom prípade to bolo naozaj jednoduchšie než na lyžiach. Ostatní – pretože to na bežkách vedia – si to samozrejme patrične užívali…

Keď bol terén trasy nenáročný, bežky som si samozrejme obul, a v rámci svojich možností pokračoval na nich. Padal som však skoro častejšie, než stál na lyžiach, a preto som sa – po racionálnom zvážení situácie a za nepríjemnej bolesti zadku – rozhodol bežky vyzuť a pokračovať pešo. V cieli budem minimálne za rovnaký čas, ako na bežkách, ak nie skôr – vravel som si. To ma ale už na rázcestí asi pol hodiny čakali parťáci, ktorí mi oznámili, že pre nezjazdnosť pôvodnej trasy sa zvyšných 5 km predlžuje na 8! Aby som neomeškal autobus domov, v panike som si na trase bežky obul ašte asi 2×, z celej trasy som na nich však prešiel asi iba 20%. Ja a bežky nie sme jednodcho vzájomne kompatibilní.

Súčasťou tohto podujatia je aj súťaž o najväčšiu zbytočnosť, ktorú si účastníci so sebou vezmú. Víťazmi boli napríklad Linkový telefón, bažant na moč pre imobilných pacientov, maketa Eifelovky, či mapa Vietnamu. Tento ročník som bezkonkurenčne vyhral ja. Šokujúco bizardne, pretože v mojom prípade boli najzbytočnejším predmetom paradoxne – bežky – ktoré mi boli skôr na oštaru než na úžitok, keďže som skoro celú trasu prešiel – s bežkami na pleci – pešo! Autobus domov som nakoniec s prehľadom stihol – ešte som si s parťákmi stihol dať aj pivko. Ďakujem Janko – na revanž.

Všimol som si ale, že zimná snehová trasa pre bežky sa v lete zmení na cyklotrasu!…

Fotky z tohto podujatia si môžete pozrieť vo fotoalbume po kliknutí na ilustračné foto vpravo hore, no a filmový reportážny dokument si môžete pozrieť na známom „filmovom“ portáli v podobe  You  Tube videa. -PeteR-

9.2.2021 Zoom meeting

Keďže sa to kvôli corona-covidovým pandemickým obmedzeniam nedá osobne, na klubovom stretnutí sme sa stretli prostredníctvom aplikácie Zoom, virtuálne. Tento-krát to bolo už tretí raz.
YouTube video o 2 fotografoch, o ktorom sa Peťo R. zmienil na virtuálnom meetingu.

Na podnet témy o fotografovaní, o ktorej sme na meetingu diskutovali, Janko Kuska dodatočne dodáva: Páni a dámy, odporúčam pozrieť si tento vynikajúci krátky dokument o špičkovom českom fotografovi Josefovi Sudkovi (Pozor! Nie Jan Saudek!) režiséra Edvarda Shorma a kameramana Jana Špátu (vynikajúco vystihol kamerou tvorbu Josefa Sudka)

Josef Sudek: wikipedia – odporúčam prečítať!!! a pozrieť jeho fotografie!! Jeden z najvýznamnejších českých fotografov, ktorého fotografie sú aj v najlepších francúzkych galériách a je nositeľom mnohých zahraničných vyznamenaní a ocenení.
O Josefovi Sudekovi na eFoto. Ing. Ján Kuska

Už som to nemohol vydržať! 21.1.2021

Keď si v súčasnej dobe pandemického obmedzova-nia (keď je skoro všetko zatvorené a nefungujú takmer žiadne služby) nevieš poradiť inak, musíš si poradiť sám!